sábado, 20 de diciembre de 2008

5. TANCAMENT DE L'ASSIGNATURA I AVALUACIÓ.

Aquesta és la darrera entrada al blog pel que fa a l'assignatura d'interculturalitat i educació, després de tres mesos de treball és l'hora de reflexionar, valorar i fer balanç.
L'assignatura s'ha estructurat al voltant de 4 Pràctiques d'Avaluació continuada tal i com així ho indicava i especificava el pla docent de l'assignatura (document base de referència) a l'inici del semestre actual. Al llarg de tot el semestre hem aprofitat aquest espai del blog per fer referència a les activitats que estavem portant a terme en el moment, és a dir de cadascuna de les activitats en el blog hi hem anat interactuant i a la vegada hem pogut compartir amb tots els companys.
Vam començar amb la PAC 1: vídeo Fàtima i debat d'aula al fòrum, seguit de la PAC 2: coneixement i creació d'una web quest, hem continuat amb la PAC 3: materials en línia i paral.lelament a la realització d'aquestes activitats s'ha anat desenvolupant la PAC 4: aquest blog.
Tot i els problemes tècnics que les noves tecnologies a vegades et plantegen els quals no tenen res a veure amb la materia, la valoració global de l'assignatura és molt positiu, els continguts i objectius de l'assignatura s'han assolit i personalment la creació de la web quest i del blog ha estat un repte personal molt important, ja que eren desconeguts i nous per a mi. De mica en mica amb esforç i treball han anat sortint. Durant el semestre el blog l'he utilitzat basicament per fer-hi les tasques que se'ns demanaven, tant sols he fet dues aportacions extres com la de l'article que parla de l'experiència de l'EBE de Vic, o sigui que de moment és més un portafolis de l'assignatura que altra cosa, però m'agradaria i aquesta és la meva intenció convertir-lo en un espai de recursos, enllaços, adreces, ... en definitiva vull que sigui molt més dinàmic i viu del que és en aquests moments, espero ser-ne capaç i aconseguir-ho, de moment tenint en compte els meus coneixements a inici de semestre i els d'aquest moment, només en puc fer una valoració molt positiva ja que són moltes les coses que he aprés.
Respecte la web quest (PAC 2), m'ha ofert la possibilitat d'un nou recurs a l'hora de treballar amb els alumnes que m'ha molt resultat útil i interessant i l'he pogut portar a la pràctica.
Bé, ja per finalitzar,
Bon final de semestre a tots els companys i companyes, i
BONES FESTES i FELIÇ ANY NOU 2009!!!

4. Valoració de recursos per a la interculturalitat.

Ens trobem inmersos en les noves tecnologies, la tecnologia està al nostre entorn i aquesta té moltes potencialitats i ens ofereix molts recursos.
En la PAC 2 hem treballat les webquests i en la PAC 3 els recursos en linia.
Com deia en la societat actual en la qual vivim la tecnologia hi té un paper molt important, i com a professionals treballant amb altres persones, cal que tinguem sempre ben present la importància d'un aprenentge significatiu.
Definició-concepte.
Les Webquest es podem definir com una unitat didàctica realitzada amb un nou format que utilitza internet com un mitjà pedagògic per tal d'iniciar als seus destinataris (professorat, alumnat, etc.) en tasques d'investigació i en el treball col·laboratiu. Segons Bernie Dodge, creador de les webquest, aquestes són "una activitat basada en una recerca guiada on la informació amb la qual els alumnes interactuen procedeix parcialment o totalment de recursos a Internet"2. La finalitat de les webquest pot ser molt diversa: difondre recursos per als educadors, realitzar una visita virtual, preparar una sortida, confeccionar estudis estadístics, elaborar un material concret, explicar un tema, preparar una festa, dissenyar un projecte, preparar unes tècniques d'estudi, un crèdit de recerca, etc.
Avantatges.
* Introdueixen nous recursos a l'aula, derivats de l'ús didàctic d'internet.
* Faciliten als alumnes els millors recursos d'Internet, ja que la documentació ha estat prèviament seleccionada.
* Apropen l'actualitat al treball diari, es pot realitzar una gran quantitat de consultes i també intercanviar informacions.
* Possibiliten la integració de les TIC dins el currículum.
* Impliquen activament a l'alumnat, a la vegada que potencien l'aprenentatge cooperatiu i col·laboratiu.
* Disseny innovador resulten atractives, properes i força motivadores.
* Són un recurs fàcil d'accedir i ple de possibilitats.
Parts d'una webquest.
Tota webquest presenta una seqüència de passos a seguir en un ordre determinat: portada, introducció, tasca, procés, avaluació, conclusió i crèdits i referències.

3. Seguiment i evolució de la webquest.

La segona activitat d'avaluació continuada (PAC 2) de l'assignatura ens demanava la creació d'una webquest, aquesta activitat l'hem realitzat en grup, format per tres persones, l'organització a l'hora de treballar ha estat bona. En un primer moment s'ha creat la webquest, i un cop creada, de mica en mica l'hem anat desenvolupant entre totes. Tot i que l'organització del grup ha estat posititva, també ens han sorgit problemes, a part dels tècnics, el que més ens va atabalar i preocupar a totes va ser en el moment en que ja gairebé ho teniem tot enllestit, només faltaven els últims retocs i tot i que encara no he descobert el perquè, el cert és que es va esborrar tot i vam haver de tornar-hi de nou, sort que teniem la informació guardada.
La nostra webquest porta per títol: Som de tot arreu, en ella s'hi proposen activitats diverses per portar a terme amb els alumnes, i treballar la interculturalitat, concretament està pensada per portar a terme a 4rt d'ESO, però també es pot aplicar a altres nivells fent-hi les adaptacions oportunes.
La valoració global és positiva, ha estat un treball enriquidor, i un dels aspectes que considero molt important quan les activitats a realitzar són en grup, és el funcionament d'aquest i la veritat en aquesta ocasió ha anat molt bé, amb una companya ja hem realitzat varies activitats conjuntament i no hem tingut mai cap problema, però quan és una companya nova amb la qual encara no hi has treballat mai, la veritat fa respecte, són uns quants els treballs que he realitzat en grup i he viscut tot tipus d'experiencies, i no pas sempre han estat bones. Ha estat un plaer compartir aquesta activitat amb vosaltres i espero que aquesta webquest que hem creat sigui d'utilitat per a tothom qui la utilitzi.

jueves, 27 de noviembre de 2008

3. Seguiment i evolució de la webquest.

Reflexió canvi conceptual avaluació incial.

Revisió qüestionari avaluació inicial.
En el qüestionari de l’avaluació inicial de l’assignatura, la pregunta 8 ens demanava que valorant de 0 a 10 (0 gens d’acord i 10 molt d’acord), responguéssim les següents qüestions, aquestes mateixes ara, desprès del que hem anat treballant i aprenent fins el moment, algunes han sofert modificacions respecte la seva puntuació inicial, i tot seguit es comenta.
TE2) L’objecte fonamental de la Tecnologia Educativa és oferir un bon ventall de tècniques per als docents: ___5___
Tot i que l’hi deixo la mateixa puntuació, crec que cal que ho matisi, continuo creient que la quantitat del ventall de tècniques que ofereix és important, però ara vaig més enllà i no tant sols es la quantitat, sinó podriem dir la qualitat, com s’utilitzen, el que representen, el que ens aporten, signifiquen i comporten el seu ús correcte.
TC1) Els professionals de l’educació han de ser competents en les tècniques que asseguren la correcta transmissió del coneixement : ____8____
CC2) Aprenc tant dels companys com dels materials i consultors: ___6___
DT1) El canvi tecnològic determina el canvi social: ____7____ >> 5
Més endavant en la comparativa dels mapes conceptuals, es podrà veure com continuo veient la societat com el centre de tot plegat, el que ho engloba i aplega dins seu tota la resta de conceptes que hi exposo.
CC1) Les aules de la UOC són una comunitat d’aprenentatge: __10___
DT2) La tecnologia és força neutral en relació a prejudicis, valors i actituds: __5___
DU2) Els debats virtuals suposen perdre força hores amb poc benefici personal: __3___ >> 0
No sé exactament quants, he perdut el compte, però són uns quants els debats virtuals que porto realitzats a la UOC. Requereixen molta dedicació, ja que hi solen haver moltes aportacions, a la vegada que aquestes (no totes, però si la majoria), són bastant interessants, hi sorgeixen molts comentaris, opinions diverses i antagòniques que et fan reflexionar, analitzar i veure les situacions des de diferents perspectives, també s’hi aporten informacions d’interès (articles, enllaços recomanats, ...). En l’avaluació inicial la meva perspectiva d’aquests debats realitzats era bastant positiva, no creia pas que no resultessin positius i beneficiosos, però després de realitzar el debat d’aquesta assignatura, veig que resten molt lluny del que hem portat a terme ara, en aquest les normes del seu funcionament eren molt clares, ja a priori estava molt ben organitzat i estructurat, amb uns fils argumentals i unes carpetes molt ben definides, en el qual realment es seguien els fils, en aquest cas crec que ha estat molt més beneficiós, ja que et pots centrar i aprofundir més en unes qüestions que en d’altres.
TE1) La Tecnologia Educativa ha d’assegurar un bon domini de les TIC: ___8____
DU1) Els debats a la UOC poden millorar moltíssim: ___4___ >> 8
Aquest canvi de valoració l’he comentat en la qüestió DU2. Es deu bàsicament a l’experiència personal que tenia dels debats realitzats fins el moment. És molt important que estigui ben organitzat i estructurat abans d’iniciar-lo, si hi ha unes premisses clares i ben definides les aportacions estan més ben definides.

TC2) Les TIC són necessàries per transmetre els continguts als alumnes: ____5____

2. DEBAT.

En la primera activitat d'avaluació continuada (PAC 1) de l'assignatura Interculturalitat i Educació, vam portar a terme un debat virtual amb la resta de companys de l'aula, en aquest en un primer moment vam reflexionar al voltant de les qüestions inicials plantejades pels consultors i relacionant-ho amb els conceptes més teòrics treballats, i a mesura que aquest anava avançant també en sorgeixen d'altres arran dels comentaris i de les pròpies qüestions plantejades pels mateixos companys.

D'altra banda durant el desenvolupament del debat, a banda dels conceptes propis de l'assignatura, i de les diverses questions que anaren sorgint com s'ha dit, també sorgiren en aquest debat reflexions diverses i comentaris i situacions personals viscudes.

En aquest breu resum de l'activitat, no vull obviar una aportació que en el seu moment i encara ara desprès del temps transcorregut, encara recordo ja que em va deixar bastant perplexa. Em refereixo al missatge de la companya que comentava la situació racista viscuda en primera persona en la sala d'espera d'una clínica oftalmològica privada. Cal que aquestes situacions ens facin reflexionar profundament respecte la societat en la que estem vivint la qual la formem tots plegats, la societat som tots.

lunes, 27 de octubre de 2008

PAC 1.3: Representació gràfica dels conceptes més importants treballats en la PAC 1.

Aquest és el meu mapa conceptual de la miniactivitat 1.3.


PAC 1.5: Síntesi debat CTS.

Com a síntesi del debat, en primer lloc destacar l'organització i estructura del debat, la veritat és que ha facilitat la tasca tot i que en un principi tanta informació em va col.lapsar una mica.
Frases a destacar unes quantes:- Les TIC formen part del nostre entorn més proper.- Introduir l'ús de l'ordinador a l'etapa 0-3 trenca el curs natural del desenvolupament de l'infant.- No té sentit ensenyar-li a un nen de tres anys com funciona l'ordinador perque no entra dins de les seves necessitats immediates.Però sobretot destacar aquesta: "Els ordinadors no són la clau de l'èxit escolar. Les tecnologies són una eina més en el proces educatiu. No és la tecnologia la que ens farà acumular més coneixement sino la metodologia".
Pel que fa a la meva participació en el debat, he seguit dues carpetes, la primera i la segona però m'he centrat en aquesta darrera, i les meves aportacions han estat en els fils: Informàtica a l'educació infantil, i el fil sobre el llibre de text des de CTS. He fet dues aportacions textuals i una tercera d'aclariment.
Pel que fa a destacar les aportacions de dos companys, en aquesta mateixa segona carpeta del debat, destacar l'aportacio de la Manela en el fil aprendre fent del dia 2, al igual que la que fa fer en el fil informatica en l'educació infantil, i en aquest mateix fil destacar també les intervencions de l'Olga i el Carles.
Finalment i ja per concluir, ha estat un debat molt enriquidor, on tots ens hem expressat i tot i que les opinions són diverses i no sempre compartides, per això és un debat, per debatre. I d'altra banda tot i barallarmi unes quantes hores, he apres a utilitzar un nou recurs com els c-maps que penso hem seran molt utils d'ara endavant en la meva tasca diària.

Article de l'EBE de Vic.

El dia 16 de setembre del 2008, El periódico. com (www.elperiódico.com), van publicar un article parlant de l'EBE de Vic.
El títol de l'article és: 21 niños de ocho países estrenan en Vic las "aulas para inmigrantes".

Us deixo l'enllaç on el podreu llegir:

http://www.siis.net/documentos/hemeroteca/8091615.pdf

Mar.

http://mmarsole.blogspot.com

A map.

Adjunto el amap que vaig elaborar pel debat.


Mar.

jueves, 23 de octubre de 2008

en breu penjaré el cmap, les conclusions corresponents i la sintesi del debat de noves tecnologies.

martes, 7 de octubre de 2008

NTICEDU (Avaluació inicial)

Situa’t de 0 a 10 (0 gens d’acord 10 molt d’acord)

TE2) L’objecte fonamental de la Tecnologia Educativa és oferir un bon ventall de tècniques per als docents: ___5___

TC1) Els professionals de l’educació han de ser competents en les tècniques que asseguren la correcta transmissió del coneixement : ____8____

CC2) Aprenc tant dels companys com dels materials i consultors: ___6___

DT1) El canvi tecnològic determina el canvi social: ____7____

CC1) Les aules de la UOC són una comunitat d’aprenentatge: __10___

DT2) La tecnologia és força neutral en relació a prejudicis, valors i actituds: __5___

DU2) Els debats virtuals suposen perdre força hores amb poc benefici personal: __3___

TE1) La Tecnologia Educativa ha d’assegurar un bon domini de les TIC: ___8____

DU1) Els debats a la UOC poden millorar moltíssim: ___4___

TC2) Les TIC són necessàries per transmetre els continguts als alumnes: ____5____


Aquí us presento el meu mapa conceptual inicial:

Comenta el teu grau de compromís en relació als coneixements previs que has reflectit en aquest document. Fins a quin punt creus que els defensaries davant d’un tribunal? Creus que poden canviar els teus esquemes en un futur proper?

Sóc coherent amb tot el que he respost i ho intentaria defensar, tot i que sóc conscient que no sé fins a quin punt fora capaç de fer-ho fins al final, donat que personalment sobre les noves tecnologies encara em manca molt per aprendre. Per això crec que en un futur proper els meus esquemes poden canviar molt donat que amb aquesta assignatura espero aprendre i descobrir moltes coses que en aquest moment per mi són totalment desconegudes.

NTICED (Presentació)

Hola a tots! Sigueu benvinguts en aquest bloc i espero que plegats puguem aprendre i compartir moltes i noves experiències.
Aquest bloc serà compartit en dues assignatures: Interculturalitat i Noves Tecnologies.

Espero que sigui una assignatura molt profitosa i que pugui aprendre moltes coses i poder-les portar a la pràctica amb els meus alumnes.

lunes, 29 de septiembre de 2008

INTERCULTURALITAT I EDUCACIÓ (Inici)


Les espectatives d'aprenentatge de l'assignatura són diverses. Espero que em serveixi tant a nivell personal com laboral, i sobretot en aquest darrer, donat que fa una setmana s'ha incorporat al centre un alumne recent arribat del Marroc i la veritat la comunicació és força complexa.

També penso que en aquesta assignatura podrem assolir més coneixements de la seva cultura i tractarem aspectes tant quotidians com el tema del vel a les aules, una questió que comporta diversitat d'opinions.